Megaschip van 400 meter in Rotterdam

7 september 2017

Megaschip van 400 meter in Rotterdam

Groot, groter, grootst! Containerschepen worden steeds groter. In de haven van Rotterdam aan records geen gebrek dit jaar. Op 1 juli meerde het grootste containerschip ter wereld aan: de OOCL Hong Kong. Op dit 400 meter lange schip kunnen maar liefst 21.413 containers (TEU) achter elkaar worden geplaatst. Dit komt dit neer op een lengte van 130 kilometer! Dit in mei gedoopte megaschip vaart trips van 77 dagen, beginnend en eindigend in Shanghai.

Maar de OOCL Hong Kong is niet het enige megaschip dat naar Rotterdam kwam. Op 19 mei meerde ook de Japanse MOL Triumph (20.170 TEU) aan en de Deense Madrid Maersk (20.568 TEU) op 12 juni. TEU staat voor ‘Twenty-foot Equivalent Unit’, de standaardmaat voor containers.

De capaciteit van schepen, en dan met name die van containerschepen, is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid. Sinds 2006 zien we een verdubbeling in omvang. In 2006 kwam het eerste schip met meer dan 10.000 TEU in de vaart, inmiddels is dit dus meer dan 21.000 TEU.

Alle hens aan dek in de logistiek

Alle hens aan dek dus in de logistiek, want de hoeveelheid containers per schip is niet alleen flink gestegen, ook de markt trekt weer aan. Daar komt dat de Rotterdamse haven vaak het begin- of eindpunt is van de vaarroute tussen Azië en Noord-Europa. In de Rotterdamse haven lijkt het dan ook een goed containerjaar te worden. In de eerste drie maanden van 2017 was er al sprake van een volumegroei van 8,8 procent, meldt Havenbedrijf Rotterdam in het NRC Handelsblad.

Terug naar overzicht